pa vidi, pocetnik ili ne brzo ti vidis mane nekog objektiva, aberacije, razlicitu ostrinu u sredini i spolja, vinjetiranje... pitanje dal ti je bitno ili ne, takodje vidis da sa nekim objektivima prosto ne mozes da izvedes stvari koje drugi ljudi imaju na slikama (a tebi se svidjaju) tipa ovakav i onakav bokeh... opet licna stvar dal ti je bitno ili ne ... ja recimo mnogo volim da mi slike briju kada slikam nesto svoje, pa turim stalak, daljinski okidac, 3 blica i crveno staklo .. opet sa druge strane kad krenem kod buraza na rodj. da slikam decu u igraonici nosim najbolji objektiv na svetu, 18-250 sigma ... mutan i u sredini i spolja, aberacija, ovo ono .. sve mu fali a i dalje nema boljeg objektiva meni za slikanje u igraonici .. dotrci dete do mene na 18 ga vatam, pobegne tamo na 250 ga vatam i sve izmedju i bole me uvo sto slike nisu mega ostre, sto ne "muti" kao neki sto ...
dakle za vreme analogije nije bilo tako, uradis 10 filmova, gledas slike, nisi siguran vise ni cime si sliko ni sa kojim parametrima, pa ti se sve izmesa, pa jel ovo bese zbog tante ili zbog kukuriku ... pa teorija pa ... sad lepo skljocnes za nedelju dana soma fotki, klikete klikete i vidi jbt kad zumiram oko ono nije ostro, cek da probam, promenis 3 objektiva skljocnes zenu 273 puta za po cuke, i onda vidis jbt samo na ovom objektivu sto kosta ko dva bubrega i plucno krilo to izgleda ok do na ovom sto kosta ko leva noga muti ako ne turis ovaj filter od .... i naravno brzo pobegnes iz totalno pocetnickih prica ... da ne spominjem da je sada izbor objektiva mnogo veci i da kostaju mnogo manje nego "onda"
a prime za dslr pocetnika ... mislim da je los savet, extra je frustrirajuce kad predjes sa aparata od 100eur koji ima 20-500 i non stop je ostar (sto rece neko ovde na forumu sa tolikim senzorcicem cudo da je ikad mutan) na aparat od 500e i onda trci nazad, trci napred .. mene neko da pita danas sta da kupi za hobi za ucenje ja bi mu reko milc, nikako dslr, sa nekim kit objektivom (obicno dolaze u paketu sa jednim malim zoom kitom i jednim prime-om) i blicem