Odlučio sam se ovo proljeće obnoviti sa optikom i danas se odlučim da bi uzeo 35-icu Art seriju... Upoznam jednog čovjeka koji prodaje foto opremu i na pitanje o dotičnom objektivu njegovo protupitanje je bilo da li želim verziju za "naše tržište" ili verziju za Njemačko tržište...
Upitam ja njega koja je razlika?
-odgovor:
Osim u cijeni od tisuću kuna, razlika je što dobijem 5 umjesto 3 godine jamstva, te je kvalitetnija izrada u vidu da su manja odstupanja u proizvodnji, što donosi do boljih optičkih rezultata i posebno mi napomenuo da su mnogo dugotrajniji...
Normalno ja posumnjao u sve to, malo pričali o tome, ali lik je bio baš flegmatik i sam mi je kazao da je njemu svejedno koju verziju uzmem jer mu je zarada ista, te da se u 20 godina iskustva sa foto opremom uvjerio da je to tako, i pustio meni na odabir..
Kao potvrdu svega napomenuo mi je da se to sve može provjeriti po serijskom broju objektiva, a najlakše je vidjet koju verziju kupuješ po tome ako ima 3 ili 5 godina garancije...
Razgovor je otišao daleko i postao sam zbunjen do te mjere da sam ga upitao da li želi reći da "kod nas" dolazi roba s greškom, a on mi tada dao odgovor, da nije to roba s greškom i usporedio mi je da je to kao da kupujem VW ili Škodu
Mojoj zbunjenosti nema kraja jer sam shvatio što je on htio reći pošto je ljubitelj VW-a
ali ja znam iz iskustva da je i Škoda odličan auto
E sad pitanje za nekog s foruma:
Da li stvarno postoji mogućnost da Sigma radi objektive za dva tržišta i da ako u proizvodnji pri provjeri kvalitete ima malo veće odstupanje od normalnog da ti objektivi dolaze kod nas? Jer nema mi smisla zašto bi bila razlika u cijeni 1000kn, a inače su 100% identični...
Na kraju priče sam shvatio da njegove riječi mogu držat vodu jer je stvarno u Njemačkoj Art serija skuplja nego u Hrvatskoj, a znamo kako je sva foto oprema dosta skuplja nego vani... Još da nadovežem, preko prijatelja s nekim popustima za naše tržište bi me došlo oko 4800kn, a skuplja verzija malo manje od 5800kn..
P.S...također je rekao da to radi samo Sigma, Canon, Nikon, Tamron i dr. ne rade to..
Lp