Veoma mi dopada tvoj prilaz "problemu" koji mnoge fotografe, bili oni pocetnici ili napredni, pre ili kasnije sustigne. Kako napravati valjanu fotografiju, da lici na nesto i dopadne se posmatracu?
Samo postavljanje ovakvog pitanja pred cin okidanja, je znak da si na dobrom putu do cilja. Sledeci korak, ne racunajuci noge u potrazi za motivom, je oko i osecaj za kadar, odabir motiva.
Neko je nadaren, pomenutim osecajem, za lepo, neko ga stice vremenom i praksom. Kad se u fotografiji pomene "fokus" u prvoj liniji se misli na ostrinu, sto je tacno ako se posmatra tehnicki aspekat. Onaj "drugi" fokus, mozda jos i bitniji, cesto bude nedorecen, sta vise...potpuno "omasen", koji kod posmatraca izaziva blago receno, ravnodusnost.
Relativno malo prakse i pracenje osnovnih pravila, a uz pomoc danasnjih modernih kamera i njihovih do savrsenstva dovedenih AF sistema, dovoljno je da se dobije tehnicki ispravna, ostra i u fokusu fotografija. Za ovo drugo je zaduzen korisnik kamere.
Retke su fotografije koje oduseve auditorijum, a da su nastale slucajno. Naravno, izuzetaka ima ali je uglavnom plan koji stoji iza nastanka dobre fotografije.
Ako se osvrnem konkretno na radove koje si okacio, reci cu ti iskreno, dok sam pisao ovaj tekst, vec sam dobrim delom zaboravio kako izgledaju.
Daleko od toga da su lose, kao sto pomenuh na pocetku, svidja mi se pristup kojim prilazis fotografisanju. Uvek moze "jos gore"
To ne vazi za tebe, vec sve nas koji se bave ovim hobijem.
Samo nastavi hrabro, drzi se zadatih principa i pristupa, rezultati ce doci...