bojan900
pa nema nekog posebnog razloga. kad želim da istaknem nebo, kao u ovom slučaju, nastojim da podeksponiram fotografiju i onda u pp-u dosvjetljavam tamnije dijelove. kao što si i sam rekao, na mom aparatu sum je zanemraljiv cak i na iso 2000, a sve slikam u raw-u, pa postavim i prije izlaska napolje iso vrijednosti, čisto da bih o jednom parametru manje razmišljao. naravno, ako vidim da mi treba veća brzina od 1/8000, smanjujem iso.
što se tiče blende i objektiva 16 - 35, na 16 MM mi je uglavnom sve u fokusu, pa i ne korigujem često ni taj parametar, a opet mi je i na 35 mm, kad slikam portrete f4 je opet zadovoljavajući parametar.
ako baš gledamo prvu fotku, fontana je i trebala da bude oštra, a pozadina blurovana, pa f4 odgovara, a na drugoj je opet sve dovoljno udaljeno, pa nema ni neke potrebe da se smanjuje otvor blende.
moje mi iskustvo, sa ovim objektivom, za sada govori da je f4 sasvim zadovoljavajući parametar, a ja nastojim da budem što praktičniji, ali sve ovo ne znači da sam potpuno tvrdoglav, nastojim da sam što otvoreniji svim kritikama i savjetima.
nadam se da se razumijemo kolega.