Hvala drugari, znao sam da sam na pravom mestu. Mislim da ce vam se sledeca serija posebno dopasti
Pisacu i malo duze, jer ja o ovome mogu da pisem danima. Ako ikog zanima neka specificnost za rasu, moje pse, neka pita i uvek ce dobiti odgovor.
Sta da vam kazem, sve vec znate i razumete ovaj moj hobi, zadovoljstvo i strast. Ljude koji nemaju taj osecaj povezanosti i prisnosti sa necim cistim, iskrenim i prirodnim u ovom svetu, iskreno zalim. Koliko god mi zivot bio komplikovan zbog njih, koliko god su velike obaveze i nekad mi je prosto muka da jurcam po ceo dan tamo vamo, pored zahtevnog posla i ludnice u kojoj se vecina nas nalazi, ne bih se odrekao ovog nikad na svetu. To je psihoterapija i takav punjac pozitivnom energijom da je neprocenjivo, zaista. Svi mi moramo da sredimo prioritete u nasem zivotu... Ovi psi mi stvarno nekad pomazu da se ostanem obema nogama na zemlji i da shvatim da sam odlutao u nesto lose. Koliko kog ja njih ucio, vaspitavao i odgajao, oni mene uce jos vise.
Sreca, imam podrsku i pomoc od clanova porodice koji vole ove pse isto koliko i ja.
Prvo da odgovorim u vezi obuke. Petko, ovo je cisto moje misljenje, da se ogradim. Tesko da postoji nesto zasta ovi psi ne bi mogli da se koriste, ali... Mnogi uzimaju azijate i onda pokusavaju da ukalupe ovu rasu po nekim svojim kriterijumima i da ih prilagode drugacijim uslovima. Cesto sam cuo izgovor, vremena se menjaju, tako i rasa. Nemam ja ovce... nece moj pas da prelazi 50km na dan itd... nisam ja siromasni cobanin da nemam da hranim psa (rasa je poznata kao veoma malo zahtevna po pitanju hrane i vode u odnosu na velicinu, zbog surovog podneblja u kojem zive i oskudne ishrane) itd itd... Vremenom takvom selekcijom se gubi sama bit ove rase i dobija se nesto drugo. Moj savet je da se psi ne uzimaju samo zbog eksterijera i zato sto se pas nekom svidja, a onda da se pokusava dobiti treningom ili selekcijom nesto zasta VEC POSTOJE rase u koje su za to pogodnije.
Zasto ovo pisem? Moj savet je za neku intenzivniju obuku - ne. To je pas individualac koji razmislja svojom glavom, koji cita vlasnika i sam kapira sta treba da radi, koji ima jako izrazene instinkte po kojima se ponasa. Terajuci ga da se striktno povinuje zeljama svog vlasnika, po meni se gubi bas to sto ih izdvaja od ostalih pasa. Bas zbog tih stvari je u principu teze uraditi neku obuku sa njima, iako sam vidjao azijate koji rade apsolutno sve moguce obuke koje mozes da zamislis (cak sam video da ih kosriste i u cirkusu). Kad nesto nauce, nikad ne zaboravljaju. Ne vidim razlog za bilo kakvu obuku, jer ovi psi stvarno savrseno sami rasudjuju. Svaki ce da odbrani vlasnika od napadaca, da cuva kucu od lopova, da bude nezan prema deci. Sta dalje traziti od njih? To mi je stvarno tesko da prepricam. Jednu obuku narocito nikad ne bih preporuci... To je napad i odbrana. Da se ne ponavljam, pas izrazenog instinkta, jakog karaktera i psihicki snazna individua moze da shvati napad na coveka potpuno drugacije od rasa namenjenih za to. Samo mogu da zamislim istreniranog azijata da ide na coveka i da pomisli kako je bas to sto njegov gazda ocekuje od njega. Kao sto nece ici tri puta po lopticu, tako mozda shvati da je bas to sto treba da uradi, a ne da stane na komandu. On rasudjuje sam i ne treba mu tudji mozak da to radi umesto njega. Treba videti kako pas od 65-70kg na povocu vuce coveka od 115kg. Neverovatno su snazni psi. Ako on ima nameru da krene, retko ko moze fizicki da ga zaustavi.
Dacu neke primere. Kabur, koji je od malih nogu bio moj privezak, do godinu dana. Gde sam isao ja, isao je i on (pa cak i u kancelariju na posao
). Izuzetno socijalizovan pas i jako blag na ljude. Ja ga koristim da leci fobije ljudi, jer uvek insistiram da deca i ljudi pridju na ulici, da udju u dvoriste i pomaze ga, ukoliko pokaqzu interesovanje. Imam 100% poverenje u tog psa. Uvek sam se pitao, da li bi ovaj pas uopste cuvao kucu... Poznanik,koji je dolazio cesto u nase dvoriste je trebalo da pozajmi neke daske. Znajuci da ga Kabur poznaje, koliko je blag na ljude, rekli smo mu da slobodno udje i uzme te daske iako nije bilo nikog kuci. Covek je usao, pomazio Kabura, ovaj je mahao repom. Otisao je u zadnji deo dvorista, Kabur ga je pratio bez ikakve reakcije. Onog trenutka kad je uzeo dasku, stao je pored njega i poceo da rezi. Covek se sledio i nije smeo da se pomeri dok neko od ukucana nije dosao da ga izbavi. Onog trenutka kad se pojavio moj brat, pas se udaljio i nije ga vise zanimalo sta se desava. Stvarno deluje kao da idealizujem ove pse, ali oni savrseno raspoznaju i kategorisu ljude i reaguju u skladu sa tim. Ima ljudi koje ne voli (obicno one koje i ja ne volim
) i njih samo izbegava kad smo mi tu.
Drugi primer. Sin iz prvog legla se ponasa prema ljudima jako slicno kao i Kabur. U dvoristu je takodje bio i engleski buldog. Lopov koji je pokusao da ukrade buldoga (izuzetno su skupi) je jako lose prosao. Posle je lopov ispricao kako je pas kidisao na njega, sve dok je pruzao otpor. Pruzao je otpor, jer se stvarno uplasio za zivot. Po njegovoj prici, u jednom trenutku je bukvalno ostao bez snage i prestao da pruza otpor, maltene se oprostio od zivota. Onog trenutka kad je prestao da pruza otpor, pas je stao i nije ga vise dirao. Kod lekara, govoreci da ga je napao pas, lekar je samo konstatovao da rane vise lice kao da ga je napao medved, a ne pas. Mogu da vam okacim istog tog psa, sa strancima koji ga maze, sa nepoznatom decom koja ga jasu, devojcicom od 4-5 godina koje lezi sa njim u njegovoj kucici.
Koja je poenta cele price. Socijalizacija, socijalizacija, socijalizacija... to je jedina obuka koju ovi psi trebaju. Za sve ostalo ce se pobrinuti njihovi instinkti. Ne mozete azijata toliko smekstati da ce prestati da brani vas ili kucu. Ja to jos nisam video... Znaci, zdrava jedinka uz pravilno vaspitanje i nema greske...
40 testova stenaca? Nadam se da se neces naljuti ako kazem da mislim da nema potrebe za tim. Sve se vidi i nema potrebe za bilo kakvim testovima, samo treba gledati kako odrastaju. Nemam mnogo legala iza sebe, ali bar u mom slucaju je bilo nesto plasljivijih stenaca u najranijem periodu, ali je sve to doslo na svoje. Cak su ti psi dosta puti bili dominantnije jedinke u coporu. Moje iskustvo je takvo da su svi vrlo ujednacenog karaktera.
Na slici je moje drugo leglo (neplanirano, omaklo se
). U pravom leglu je bilo 11 stenaca, u drugom 14. Jedno je uginulo iz prvog legla odmah na porodjaju, a dva iz drugog legla. Tako je majka priroda odlucila, iako sam naravno pokusavao da ih spasem.
Prvog azijata sam video jos 1993-1994, kad ih je mozda bilo samo par u zemlji. Kao klinac od 15-16 godina, ta dva psa su ostavila takav utisak na mene da sam ostao impresioniran mnogo godina. Nisam znao ni kako se psi zovu, ni koja je rasa. To sam otkrio mnogo godina posle. Drzanje, mirnoca i ozbiljnost tih pasa me je ostavila bez reci. Kad sam nameravao da uzimam psa, dve godine sam trazio psa za sebe. Biramo najboljeg prijatelja za mnogo godina i vrlo sam ozbiljno tome pristupio. Prvih nekoliko meseci sam birao rasu i tu nije bilo mnogo dileme, jer ovi psi su bili na papiru sve sto sam zeleo od psa: Zdravlje, stabilan karakter, umerenost, inteligencija, hrabrost, vernost, relativna dugovecnost (za gigantske rase)... Da se razumemo, trenutno je u Srbiji i na Balkanu prava poplava azijata i nazalost javljaju se strasni problemi i sa ovom rasom (displazija kukova, torzija zeluca, razni problemi sa kozom... da ne pricam o funkcionalnim manama, to je posebna prica). Omasovljenje ove rase je dovelo do mnogo toga loseg. Ne bih da ulazim u tu temu, ali moram da upozorim ljude da jako dobro prouce sve pre nego sto bi se odlucili za korak da nabave ovu rasu. Da ne davim, ako nekog zanima detaljnije o cemu pricam, mogu na PP. Godinu dana sam citao vrlo oskudnu literaturu, trazio na internetu, pokusavao da pohvatam linije, obilazio odgajivace po Srbiji i sire. Upoznao sam i devojku koja je izuzetan poznavalac pastirskih pasa, narocito azijata i sprijateljio se sa njom. Kad je naletelo leglo koje je bilo zadovoljavajuce (poznavao sam tu liniju, video sam odrasle pse iste kuje uzivo, znao sam odgajivaca, otac, deda, pradeda i dalje su mi vec bilo uveliko poznati), odlucio sam da uzmem stene iz tog legla. Za cenu nisam pitao, potpuno je nebitno. Tako je dosao mali Kabur kod mene. Pas je izrastao u impresivnu zivotinju i retko lepog psa na koga je retko ko ostao ravnodusan kad ga vidi. Jako je dobro prolazio na izlozbama kojih nisam ljubitelj (mnogo razloga). Vodio sam ga samo na specijalizovane izlozbe i to kod proverenih sudija koji vrlo dobro poznaju rasu, gde je konkurencija uvek najjaca i gde su kriterijumi mnogo stroziji nego na CAC, CACIB-u itd... Samo par puta je bio na tim obicnim izlozbama i uzimao je prvaka rase. Na specijalke je isao kao vrlo mlad i osvajao je nekoliko puta prvaka razreda mladih. Na ukupno desetak izlozbi na kojima je bio uvek je bio u vrhu. Sve te razrede sampiona bi vrlo lako dostigao u vrlo kratkom roku, da mi je to bio cilj.
E sad, izlozbe vise nece videti... On ih ne voli i to je po meni samo mucenje za ove pse. Drugi razlog je sto je kriterijum potpuno poremecen i na izlozbama se trazi nesto sto po meni mnogo odstupa od ideje ove rase. Nisam sam u ovim razmisljanjima, ogroman broj poznatih odgajivaca i ljubitelja je prestao da vodi pse na ove manifestacije. Treci razlog je sto ljudi shvataju izlozbe pogresno i kao svojevrsnu reklamu za prodaju stenaca (odatle i ogromna korupcija). Rezultat: rasa rapidno propada u iz godine u godinu i sve vise vidjamo cudne pse, uzasne anatomije i sa katastrofalnim funkcionalnim manama i jos cudnijeg ponasanja i karaktera. Jos uvek ima jako dobrih pasa, ali teze ih je pronaci od miliona novonastalih sampiona. Opet, moj savet ukoliko se neko odluci za ovu rasu, ne nasedajte na silne titule. Takodje, koliko para toliko muzike ne vazi u ovom slucaju.
Vec sam se mnogo raspisao i kasno je. Sa sledecom rundom slika cu govoriti o mojim strahovitim mukama da nadjem prave vlasnike za ove stence, jednu jako tuznu pricu i jednu tuznu pricu koja se ipak zavrsila sretno (Ikar). To me je oducilo od stenaca za jedan duzi period sigurno... Dovoljno mi je tesko sto moram da se rastajem sa njima, cak i kad idu na dobro mesto. Da ne pricam da kad i pored svih detaljnih provera ipak dodju u lose ruke...
Samo mi recite, da li ste ikada videli nesto sladje na ovom svetu od onog jednog malog belog (prepoznacete kojeg)
Braon beli na obe slike je Ikar (Žućko).