Znao sam za to, samo nisam mislio da je relevantno, posto vidim da se desavalo cak i kod novih objektiva, a ovaj objektiv je bas ocuvan. Staklo je proizvedeno 2008 godine, sad sam proverio. Kupljen je od totalnog amatera koji me je ubedjivao pokazujuci mi snapshotove na telefonu od 3,5 incha ekranu kako su slike ciste i savrsene
, da novi telefoni imaju toliko zadovoljavajuci kvalitet slike, da mu ne treba "preskupa" oprema koju je pokupovao koju ionako ne nosi jer je glomazna
(imao je 7d telo uz ovaj objektiv). Stvarno postoji gomila ljudi koji su bili ubedjeni ako kupe velike aparate da ce odmah fotke kao iz magazina da im izlaze, pa se zestoko razocaraju. Onda ide standardan komentar, pa ti svoje fotke "obradjujes", u najnegativnijem kontekstu
Dovoljno mi je bilo 10 minuta da isprobam objektiv na svim duzinama i blendama da vidim da je jako kvalitetan.
Na FF Canon telu, mislim da ne postoji univerzalniji i bolji objektiv za svakodnevnicu. Distorzije su mnogo manje nego na 17-40 (na istim duzinama), izuzetno ostar potpuno otvoren na F/4, a od f5,6 je savrseno ostar i gotovo da ne vidim razliku ako ga jos privrcem. Boje ne moram da komentarisem
Jedini zum koji je uspeo da me odusevi i vise od ovog je 70-200 F/4 IS. Bukvalno je bolesno kako savrsene fotke pravi u svim mogucim uslovima. Problem sa njim mi je sto ga ne koristim tako cesto, jer je ocigledno da najvise fotkam pejzaznu fotografiju i arhitekturu (te afinitete sam otkrio nakon kupovine).
Da sad kupujem objektive, uzeo bih samo ovaj za svakodnevnicu, a ostalo bih uzeo iskljuvivo fiksne sa vecim blendama. Blende su jedina stvar koja mi ponekad smeta kod mojih objektiva (najvise zbog low light-a i bokeha), sve ostalo sto se tice cene/rezultat nemam apsolutno nijednu jedinu zamerku.
ps. Mada, sad kad malo bolje razmislim... nekako sam i emotivno vezan za moje L-ice. Mnogo mi srece pruzaju, a svaki je na svoj nacin poseban