Cena koju sam ja našao je "~6000$ when introduced".
Naravno, tada je ta cifra bila kudikamo vrednija.
Pozdrav
Taj sto je to napisao na NETu nema pojma.
Objektiv sam drzao u rukama a cenovnike iz tog vremena cuvao decenijama. Ako bi se potrudio, mozda bi se i moglo nesto pronaci na tavanu.
.
Austijski "Infot" iz Lajbnica, valsnistvo "naseg" coveka, prvobitnog vlasnika "Tigra" iz Pirota, Srbe Cekica koji je godinama snabdevao "Jugosloviju" fotomaterijalom. Imao je odlicne cene i najkvalitetniju robu. Recimo, Cokin filteri (u to vreme najcenjeniji i uz Essilor najveci proizvodjac na svetu ove vrste proizvoda), kod njega su bili jeftiniji za 50% od, na primer FotoKocha ili Saturna.
Nikon je takodje bio povoljniji kod njega, mada je Austrija vazila za najskuplju evropsku zemlju.
Bio je samo jedan objektiv skuplji od ovog sirokog i kostao je 120.000 DM ali se ne secam tacno o kom tipu je rec. Ako pronadjem cenovnik, skeniracu ga i postaviti.
Ponekad se na Ebayu moze videti cena nabavke ovog 6 milimetarskog objektiva jer su pedantni vlasnici uspeli da sacuvaju originalni racun.
Ne znam da li ste pronasli podatak o tezini ovog objektiva? Prema slobodnoj proceni, trebalo bi da je oko 15 Kg.