^Zapravo je ipak obratno.
Softverske kompanije su to godinama pokušavale da predstave tako, ali je to palo u sudskim procesima, jer su pojedini korisnici izlazili na parnice sa MS-om i Autodesk-om, gde je sud presudio u njihovu korist, to jest pravo da preprodaju svoje RETAIL pakete kupljenog softvera. Licenca je u vlasništvu korisnika, sa mogućnošću neograničene eksploatacije u svakom mogućem smislu, osim umnožavanja ili prebacivanja vlasništva sa pravnog na fizičko lice i obratno. Oko ovoga je bilo ozbiljnih brljotina i po eBay-u i sličnim sajtovima, jer je preko noći zabranjena preprodaja softvera. Ako sada potražiš kako stoje stvari, videćeš da se retail softver prodaje bez ikakvih problema, što je posledica upravo te serije presuda od pre više godina. Dakle, ono što konačno platiš i nisi platio kao OEM licencu, to JESTE tvoje. Ne u smislu vlasništva nad sors kodom, već u smislu vlasništva nad konkretnom licencom. Niko Ti je živ više ne može oduzeti. To se sada iz korena menja. Izgubiš posao, nemaš love - ostaješ i bez softvera koji bi Ti možda mogao obezbediti hleb na stolu. Banalizovano, ali možda i nije.
Lično mišljenje - Adobe-u je ovo vrlo nezgodno tlo za igranje, a koliko sam u pravu - videće se. Ne slažem se takođe ni da je opšte nezadovoljstvo u bilo kom smislu karakteristično za Srbiju. Čitajući članke o ovome, vidim da su ljudi generalno jako besni zbog svega i da su Adobe PR menadžeri prebukirani raznim intervjuima i tako koječime.
Ne slažem se ni sa tim da je bolje da se plaća mesečno korišćenje, nego da se plati xxxx$ odjednom. Plaćanje konačne cifra donosi savršenu predikciju troškova, a to je upravo velikim sistemima od ključnog značaja. Ja čak i BG-u znam firme koje raspolažu sa desetinama licenci AutoCAD-a (najskupljih koje koštaju više hiljada €) i koje svaku narednu verziju preskaču dok god prelazak na novu nije apsolutno neophodan. Pritom, ključna stvar - nove verzije ne preskaču zbog cifre (jer je u ukupnom zbiru ona ipak simbolična, verovao ili ne), već zbog uhodanog toka rada na projektu, poznatih bagova i uopšte bespotrebne gimnastike koju takva akcija donosi. Cloud update je ozbiljnim firmama omča oko vrata koja im u trenu može napraviti ozbiljne gubitke, taman da se Adobe maksimalno angažuje da sve bude kako treba. A pošto PS i još neke njihove alate koristim još od verzije 2.05 (ne CS, nego onaj najmatoriji), vrlo dobro mi je poznata njihova spretnost da tovare bloat do granice besmisla i procentualno sa svakom novom verzijom naprave više bagova, nego kornisnih opcija.
Da nisam prinuđen okolnostima, NIKAD ne bih prelazio sa verizije 7.0, toliko je ovo novije đubre. Čega je to rezultat? Navike i prilika na koje ne mogu da utičem. Srećom, nadam se da će sada da nastupi najagresivnija jagma za novim №1 softverom na ovom polju, pa će se najljuća konkurencija (Corel, DxO, PhaseOne i još neki) maksimalno isklati da zauzmu teritoriju koju Adobe planira da maksimalno zasere neviđenom glupošću. Koji god da sam licencirani softver koristio, NIKAD, ali BAŠ NIKAD nisam radio update čim se pojavi, već najmanje nekoliko meseci kasnije. Nekad i celu godinu - tek kada utvrdim da niko nije imao problema sa time. Verovao ili ne, ozbiljne kompanije upravo tako rade. Zbog toga i dan danas najveći broj njih i dalje rabi WinXP, a ne Windows7, nedaj Bože Vistu, a kamoli Win8.
Ja sam prvi koji ne želi da plaća cifru koja nije konačna. Pretplata - da. Za kablovsku, internet, struju, vodu i telefon. Za sve ostalo - MRŠ!
Pozdrav