Lijepo madscientist!
Evo da i ja iz svog iskustva kazem o mojim aparatima:
Canon 450D. Dobre:1.Velik displej-3 inča,
2.Meni licno lijepo "leži" u ruci,
3.Drago mi je sto ima u tijelu funkciju ciscenja senzora-tako da nikad nemam problema sa prašinom na senzoru,
4.Brzo biranje najpotrebnijih funkcija u "mom meniju",
5.Devet fokusnih tacaka,
6.Ima "Spot mjerenje",
7.Nije skup polovni aparat(može se naći oko 200 € u odlicnom stanju)
8.Drago mi je što ima pop-up blic, nekad i ne nosim sa sobom uvijek blic, dobro dodje i ovaj iskačući blic.
9.Jeftine SDHC memorijske kartice već od 8€=8GB(class-10),
10.Dobar sistem u aparatu za uklanjanje velikog šuma na fotografiji.
11.Dosta jeftina zamjenska baterija LP-E5=20 KM(10€),
12.Odlična stvar što
moze koristiti bežični daljinski!
Loše1.ISO ograničen na samo 1600,
2.Burst mode (Rafalno okidanje) isuvise sporo,
3.Kontrolni točkić-lijevo-desno-gore-dole nepraktičan(kao sto ima dobro rješenje recimo Canon 40D, 50D, 5D....),na ovo mislim:
4.Previše glasan pri fokusiranju, tako da svi u blizini čuju zvučni signal i zna nervirati!
Canon 1000D:Dobre:1."Skoro" iste funkcije kao 450D, tako da uopšte nije komplikovan za upoznavanje funkcija za rad,
2.Samočisteći senzor-kao kod Canon 450D, tako da nikad nije prašnjav senzor!,
3.Nije skup polovni aparat(može se naći polovan aparat-tijelo za 200€ u odlicnom stanju!),
4.Drago mi je što ima pop-up blic, nekad i ne nosim sa sobom uvijek blic, dobro dodje i ovaj iskačući.
5.Jeftine SDHC memorijske kartice već od 8€=8GB(class-10)
6.Mnogo manje se čuje zvučni signal pri fokusiranju(mnogo manje se čuje od Canon-a 450D!)
7.Dosta jeftina zamjenska baterija LP-E5=20 KM(10€)
Loše:1.Mali displej od 2,5 inča,
2.Nema spot mjerenje,
3.Ima samo 7 fokusnih tačaka,
4.Nema mogućnost bežičnog okidanja-samo kablovski!
5.Kontrolni točkić-lijevo-desno-gore-dole nepraktičan(kao sto ima recimo Canon 40D, 50D....),
6.ISO ograničen na samo 1600.
7.Mjesto gdje naliježe objektiv na tijelo aparata-ona tri oboda su od plastike pa može lako doći do pucanja, posebno ko na velikoj hladnoći mijenja"brzo" objektive.(ako nekome nije jasno na šta mislim evo prilažem sliku gdje im je ta mana!)