Pa generalno, za igranje sa manuelnim objektivima bolji je Canon nego Nikon , upravo zbog tog beskonacnog fokusa, tj. registracione distance.(udaljenost senzora od nosaca objektiva)
Ona je kod Nikona veca, pa zato imas problem sa fokusom na beskonacno. "Resenje'' je u adapteru koje ce korigovati taj problem, ali ujedno i degradirati kvalitet izlaznog rezultata.
Sto se tice bokeha, ti mirror staklici imaju neki cudan ''lesnik'' bokeh, pa i nije bas prikladan za disciplinu bokehiranja.
E sad, iskreno nisam ljubitelj manuelnih i starih staklica na novim digitalnim telima, jer se uvek na kraju ispostavi da je bolje staviti pare pod jastuk pa kupiti neko krsteno staklo koje ima autofokus.
Sto se tice sigmi, opet dolazimo do novca ... pa bi recimo Sigma 150-500mm bila odlicno resenje, ali to kosta.
Moj ti je savet da usporis sa hrcak pristupom
, i da rasprodas to sto imas od tih manuelaca i pocnes da gradis neku liniju objektiva po nekim svojim stvarnim potrebama.
Kupovina dobrog CPL filtera donese vise radosti nego neki manuelni objektiv koji od 100 fotografija napravi 1 kako valja.
Mislim... to je sad neki moj stav, koji naravno ne moras uvaziti... ali makar...''mislite o tome''