Autor Tema: Fokusiranje - elektronika, komunikacija sa objektivom  (Pročitano 5051 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže SpelingMistakes

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Fokusiranje - elektronika, komunikacija sa objektivom
« poslato: Januar 27, 2012, 12:11:10 posle podne »
Zanima me da li je samo jedan deo elektornike aparata zaduzen za autofoku i koji tacno - Kako uopste radi autoforkus na profesionalnim aparatima i da li se isti (parce elektronike) moze izvuci iz aparata

Radim na projektu koji u sebi objedinjuje dosta elektronike ali i optuku i softver pa me ovo zanima u smislu da bih da se uputim u nacin rada ili barem saznam ko to zna - Sve u svemu zanimaju me odgovori na gore postavljena pitanja iz razloga da bih pokusao da izvadim to parce elektronike (ili ga nabavim kao rezervni deo) i upotrebim ga za te poslove ali ujedno i da isto uklopim u moj "proizvod"

Konacna zamisao je nauciti kontrolisati objektive (Nikon ili Cannon ili barem jedan ako su previse razliciti jednu od njih) sopstvenom elektronikom - znaci omoguciti kontinuirano fokusiranje kao i zum funkciju koja bi radila tzv nezavisno ... ali ne na aparatu jer to vec tamo radi vec kao nesto novo -

Za sada toliko - nadam se da sam objasnio nameru - uz naravno objasnjenje - ako se deo te elektronike moze naci kao komponenta a nacin upravljanja objektivom "shvatimo" onda mozda necemo imati potrebu da izvlacimo to parce elektronike iz aparata vec mozda stvorimo sopstveno parce elektronike

Unapred hvala na odgovorima - Iako nisu vezani za fotografisanje vezani su za opremu i nacin rada iste - Nadam se da nisam pogresio "deo foruma" u kom sam ovo postavio - ako jesam neka admin to prebaci gde smatra da treba - ali neka me samo o tome obavesti - Pozz
« Poslednja izmena: Januar 27, 2012, 01:29:41 posle podne od strane StORM48 »

Na mreži cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
Odg: Fokusiranje - elektronika, komunikacija sa oobejtivom
« Odgovor #1 poslato: Januar 27, 2012, 12:29:40 posle podne »
Kod kompaktnih aparata se autofokus ostvaruje detekcijom kontrasta na vec dobijenoj slici i to se obavlja softverski.

Kod DSLR aparata, postoji ceo elektro-mehanicko-opticki modul zaduzen za autofokus. To ja fazni autofokus, koji radi po principu rangefindera i ima sopstveni senzor.
Evo, pomeraj slajder, pa ces videti sta se desava:

http://graphics.stanford.edu/courses/cs178/applets/autofocusPD.html
« Poslednja izmena: Januar 27, 2012, 12:31:12 posle podne od strane cronnin »

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Januar 27, 2012, 12:58:30 posle podne »
1. Ako dobro shvatam ovaj nacin odredjivanja daljine na DSLR-u je takav da se u stvari sastoji od vise komponenti i da je uklopljen u telo aparata odnosno da zavisi od svetlosti koja prolazi kroz objektiv - ako sam u pravu to onda nije nesto sto je lako moguce izvuci iz aparata odnosno napraviti "kopiju" - Hvala za LINK - stvarno - isti nepogresivo dobro prikazuje kako to u stvari radi odnosno ukazuje da to bas i nije nesto sto je "lako izvuci" - Sasvim mi je jasan i nacin funkcionisanja ali je to cini mi se iako ocigledno ima VELIKU PREDNOST skoro pa neupotrebljivo za moj projekat koji se bazira na uzimanju objektiva njegovoj automatizaciji tj kontroli kao da se kontrolise od aparata ali namestanju istog na kameru uz pomoc konvertora tako da nam izgleda ne ostaje nista drugo nego da idemo na ovaj drugi nacin jer ja ne mogu da imam prekid "snimanja" vec mi je potrebno kontinuiran protok svetlosti

2. Ovaj drugi nacin mi je poznat - tj cuo sam za njega - Kolega rece da se to kod njega na sonijevim kamerama (dnevno nocne) resava jedan delic elektronike ali nismo ulazili u detalje - bitnije je kako omoguciti kontinuirani fokus zbog na osnovu ostrine slike - kako to cini se se radi - Ideja je IZBECI lutanje fokusa - vec kad se nesto snimi pokusati isti zadrzati KONTINUIRANO na njemu pa makar i uz dodatku enelktroniku koja ce u odnosu na optiku ogranicavati FOKUS da odluta na vise od +-50 m od trenutnog odnosno ako npr snimam pticu u vazduhu - galeba - on ne moze u jednom frejmu da promeni 50-100 m polozaj - pa je ideja elektronski tj softverski onemoguciti fokus da odleti i potpuno izgubi fokus tj dobijemo MRLJU na slici - Ako snimam pticu onda ima nekakve svoje karakteristike leta - i to treba ugraditi u softver tj elektroniku koja ce kontrolisati fokus - Ocigledno TEZAK POSAO ali treba izabrati dobar pravac

3. Da li je moguce prilagoditi ili vec negde postoji prilagodjen ovaj sistem sa DSLR-a u praksi? - Postoji li igde njegova primena osim na DSLR-ovima pa da malo pogledam sta su to ljudi uradili

4. Ako je ova slika tacna, onda preview na fotoaparatu u stvari ne radi glavni cip vec ovi mali pomocni dok se glavni koristi samo za fotkanje - ali kako onda imamo mogucnost da kad povezemo npr HDMI na tv dobijemo HD sliku na tv-u a da aparat ne slka - Da li gresim nesto u postavci stvari ili su se DSLR-ovi unapredili pa nemaju vise "ona vratanca" vec to rade na neki drugi nacin (kontinuiran prijem svetlosti" gde se na klik samo ta svetslost pretvori u fotku dok ostalo ide kao za TV out signal?

Izvinjavam se sto malo sirim temu ali sve je vezano za ovo - U timu ne postoji neko ko se bavi optikom a i kolega koji radi sa kamerama nikad nije radio ovakve stvari u smislu da ga je to interesovalo a ja zelim da ispitam svrsishodnost ideje

Da li bi se mogla napraviti elektronika koja bi mogla jedan objektiv da automatizuje u smislu zuma (na dzojstik npr) ali i fokusa - Koliki je deo svetlosti potreban da padne na taj delic kojim se odredjuje fokus i koji je to deo svetlosti - (ekrana) Jel to vezano za prijemni cip ili ?
Evo - opet dosta pitanja :) - Hvala u napred na odgovorimoa -

Na mreži cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Januar 27, 2012, 01:19:17 posle podne »
Primena ovog faznog sistema odavno postoji. Mislim da ga u vojsi upotrebljavu vec jedno 100 godina.
Osnovna ideja je uvek ista, da se dolazeci zrak podeli u dva zraka i da se onda na osnovu razlike faza odredi udaljenost objekta.

Ceo modul se nalazi u donjem delu aparata, i jedno ogledalo vodi svetlost na njega.

Kada se pritisne dugme okidaca do pola aparat trazi fokus, i kada cujes potvrdu fokusa onda pritiskas dugme aparata da kraja da bi obavio fotografisanje. Tada se ogledalo dize. Svetlost vise ne ide ni u trazilo(viewfinder), ni na autofokusni senzor, vec direktno prema glavnom senzoru, koga jedino zavesica odvaja od ubitacnih svetlosnih sraka. Zavesica se otvara na onoliko vermena na koliko je podesen shutter-speed. Kod svakog DSLR-a se zato cuje karakteristicnan zvuk  dizanja i spustanja ogledala, i otvaranja i zatvaranja zavesice. Na linku koji sam ti poslao u prethodnom postu imas da stikliras 'flip mirror to take picture' da vidis kako to izgleda.

Specificno lutanje fokusa postoji samo kod kompakata i prosumera aparata koji poseduju kontrastni autofokus.

Na DSLR-u u principu nemas preview slike, znaci ne mozes da vidis na ekranu gde je usmeren aparat, vec treba da gledas kroz trazilo. Novi modeli imaju opciju 'dizanja ogledala' i onda ulaze u 'live view' mod, u kom rade isto kao i kompakti, tj. radi im kontrastni autofokus. Tada opet pocinje lutanje i trazenje fokusa.

Moguca je cak i treca opcija, da se iz 'live view' pokrene fazni autofokus. To implicira da ti prvo na ekranu fotoaparata 'lociras' objekat koji ces da slikas, onda se ogledalo spusta, usmerava sliku na AF senzor koji nalazi fokus, i onda se ogledalo opet dize da bi slika otisla na glavni senzor i tada se 'dogadja' fotografisanje. Sve ovo traje previse dugo da bi tebi bilo korisno.

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Odg: Fokusiranje - elektronika, komunikacija sa objektivom
« Odgovor #4 poslato: April 08, 2012, 11:00:12 posle podne »
Da li je moguce i kako omoguciti da taj uredjaj za fokusiranje postoji Van profi dslr aparata - da li on postoji u vidu tzv modula

1. Da li se znaju cipovi koji to rade
2. Da li se zna koja elektronika ih kontrolise, odnosno ko odlucuje koji je fokus najtacniji
3. Koja je brzina tog fokusa

Isti bi mi trebao za projekat na kom radim uz naznaku da me sve to zanima zbog toga sto taj proces prvo zelim daleko bolje da shvatim i razumem ogranicenja - ista su mi jako bitna kao i filozofija rada jer ce mi to omoguciti da se kvalitetnije postavim prema mogucnostima toga i da ih kvalitetno iskoristim za nesto sto je moje

Da li se isti uredjaj moze postaviti da radi a da dobija kontinuirano sliku sa prizme - jer meni treba kontinuirano fokusiranje koje je sto preciznije

Da li mozda neko zna da li postoje neki drugi nacini fokusiranja - koji bi mogao da mi preporuci - Pozdrav i hvala svima u napred

Na mreži cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
Odg: Fokusiranje - elektronika, komunikacija sa objektivom
« Odgovor #5 poslato: April 10, 2012, 02:34:40 pre podne »
Za kontinuirano fazno fokusiranje ima Sony translucent tehnologija, ali onda imas EVF.
sto se tice brzine, pogledaj kako radi video na Sony A77 ili Panasoinc GH2.

Da li moduli mogu da se klupe odvojeno, hm... moraces da pitas u servisu.
Nisam siguran sta bi mogao da uradis sa tim, jedino ako si magistrirao automatiku, pa na napravis neki software koji ce da upravlja sa tim.

A koliko osvetljenje planiras na tom projektu? Sto ne ides sa manjim senzorom i manjom blendom koji ce ti da ti veliku dubinu polja, pa da sve bude u fokusu.