Navedeni monopod nemam i ne znam kakav je, ali pokusacu da ti olaksam odluku jer koristim rado ovaj deo opreme.
Kao sto se nekad ljudi zacude, cemu blic u sred bela dana, tako i monopod ima svoju svrhu mnogo vise nego sto se "na prvu" da zakljuciti.
Naravno, kao i svaki drugi deo foto opreme, monopod ima svoje granice, ali pricamo o prednostima.
Prva prednost, u odnosu na stativ, su mobilnost i fleksibilnost. Tezina i gabarit su svakako na strani monopoda. Ko se jednom nasao u guzvi, s iole ogranicenim svetlom,
zna da "tronozac" nije najsrecnije resenje. Naravno, podizanje ISO vrednosti pomaze i zavrsava(u glavnom) posao, ali kvalitet ostaje na strani nizih ISO vrednosti.
O tome verujem, ne treba da raspravljamo, pitanje je samo licnog afiniteta, kome treba i da li ce uvek biti zadovoljan kvalitetom istih? Na kraju krajeva, nije svako u situaciji, da sebi priusti najmodernije kamere, gde visoki ISO i ne predstavlja toliku manu.
Na primer, ne mogu sebi da oprostim, sto nisam imao monopod pri ruci, slikajuci vencanje jednog kolege s posla. Jednostavno, svetlo je bilo takvo da ispod ISO 3200, nisam bio u stanju
i pored stabilizacije u objektivu, da dobijem "ljudsku", tehnicki posmatrano, fotku. Bogu hvala, mladenci su bili vise nego zadovoljni, ali sam licno znao, da bi sa ISO 1600 ili 800, to moglo da ispadne jos jasnije. Kao sto rekoh, pitanje afiniteta.
U zavisnosti od tezine opreme, a posebno zizne daljine i "brzine"(max. otvor blende) objektiva, monopod omogucava da se ostane u nekim granicama "normale".
Iskustvom koje sam stekao koristeci monopod, mogu da preporucim, za normalne zizne daljine u "obicnom" stavu, brzinu do 1/15s. Za 200mm oko 1/60s, 300mm 1/125s.
"Bracketing" za HDR je takodje moguce izvesti uz pomoc monopoda. Ko je retko ili nikako koristio monopod, moze i disanje da predstavi "problem", preporucujem "odlozeno" okidanje.
Na kraju bi hteo da dodam, da monopod i pored svoje jedne "noge"(logicno, jelte
), uz malo vezbe moze da "zameni" stativ.
Blago rasirene noge i isturen monopod, vec daju tri tacke oslonca, plus drzanje kamere(s obe ruke) s trazilom na oku, sto je cetvrta tacka.
Naslanjanjem ledjima na zid, znak, drvo, auto(bez alarma
), samo povecavaju stabilnost, a zadrzavaju fleksibilitet.
Kad sam vec kod fleksibilnosti, mnogo mi je lakse da nosim aparat na monopodu, prebacen preko ramena, nego da ga kacim oko vrata.
Eto tako...
Pozdrav