Autor Tema: Samsung je skroz odlepio ... sada EX1, sta je sledece?  (Pročitano 13737 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
Samsung je skroz odlepio ... sada EX1, sta je sledece?
« poslato: Februar 21, 2010, 12:21:41 pre podne »
Zanimljiv kompakt: Samsung EX1

Nikad nisam bio ljubitelj Samsung foto-brenda, ali ne mogu da ostanem ravnodušan kada vidim koliko su agresivno krenuli u razvoj svoje foto-tehnologije, gde su počeli da razvijaju sopstvene senzore, naparavili nešto slično kao Sony sa Zeiss-om, saradnju sa Istočnonemačkim Schneider-om po pitanju sočiva,..., i stvarno mi dođe da se zapitam sta će biti za 10-tak godina. Da li će npr. Canon ili Nikon imati isti tretman na tržištu kao što ga imaju sad. Ako se po jutru dan poznaje Samsung ima nameru da ga foto-tržište shvati jako ozbiljno, i ima sredstava i znanja da to sprovede u delo. Pitanje je samo da li su ga "japanci" tako ozbiljno shvatili, dok ne bude kasno. Iskreno se nadam da će ovo biti samo podstrek vodećim brendovima da počnu da izbacuju još bolje modele po znatno nižim cenama, jer će samo tako moći da pariraju Samsungu koji je u velikom naletu.

Nego, da se vratimo mi na vest o jednom interesantnom kompakt modelu koji je Samsung danas predstavio u Londonu. Ovaj model nosi oznaku Samsung EX1, u Americi poznat kao Samsung TL500, i već je dobio naziv "LX3 killer". Ovaj kompakt  poseduje jako "brz" objektiv sa otvorom blende f/1.8-2.4, ultraširoki objektiv sa 3x optičkim zumom i rasponom 24-72mm. Samsung EX1 ima 10 Megapiksela 1/1.7" stabilizovan CCD senzor, pokretni ekran od 3" AMOLED ekran sa 614.000 piksela, kompletna ručna podešavanja, podržava RAW fajlove, snima video u H.264 kompresiji 640x480 sa 30fps, i poseduje novi, jos brži DRIMe III procesor.

Pored ovog modela Samsung je predstavio i modele WP10 i WB2000.
« Poslednja izmena: Februar 21, 2010, 01:00:29 pre podne od strane Crni_bombarder »

Van mreže pedja

• Član
  • **
    • Pogledaj profil
Odg: Samsung je skroz odlepio ... sada EX1, sta je sledece?
« Odgovor #1 poslato: Februar 21, 2010, 01:42:58 pre podne »
Schneider optiku ubacuju u lg mob.telefone.ali aj ovo da okacim,bilo je jace od mene ;D
inace radi se o mobilnom.link
http://www.gsmarena.com/samsung_sch_w880_amoled_12m-review-398.php
nikon d5100 18-55*55-200* canon 400d rebel xti
http://www.flickr.com/photos/30207060@N05/?donelayout=1

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2010, 12:52:42 posle podne »
Zanimljiv kompakt: Samsung EX1

Nikad nisam bio ljubitelj Samsung foto-brenda...
Sebe ne ubrajam u neke specijalne  poznavaoce foto tehnike,ali sa stanovišta potrošača na pomen reči fotoaparat nikada nisam(verovatno i neću) pomislio na Samsung!To je verovatno slučaj kod 99,99% ljudi!Sad ova "sprava" deluje sasvim ok po specifikaciji!Jako "brz" objetiv,1.8-2.4 :'(,Schneider,pa još i 24-72mm,kućište koje na fotkama deluje kvalitetno!!!Još ako cena bude prihvatljiva?Da nije Samsung prodav'o bi se ko alva!Samsungu,verovatno,predstoji dug put i mix marketinga,razvoja,kontrole kvaliteta i pametne politike cena da bi i oni "otkinuli" veći deo kolača od komšija ostrvljana koji u par meseci urušiše nešto što su decenijama gradili u auto industriji!Nadam se da će biti pametniji u oblasti foto tehnologije ???
« Poslednja izmena: Februar 21, 2010, 12:58:09 posle podne od strane neo »

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2010, 07:20:02 posle podne »
Prica se o nekoj ceni od 450$ US za Americko trziste, sto u prevodu znaci odprilike isto toliko EUR kod nas.
Trazio sam malo, ali izgleda da jos nigde nisu postavljeni neki semplovi, pa da mozemo da uporedimo ovog novajliju sa ostalim modelima u klasi, kao sto su Panasonic LX3 ili Canon S90. Siguran sam da Samsung ne moze da sve promeni u toku noci i da nanese odma' neki jak udarac konkurenciji, ali da je opasno krenuo - krenuo je.

Van mreže Mladen

• Član
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 21, 2010, 08:03:34 posle podne »
Ako oni udju u ovo onako ozbiljno kao na druga polja (televizori/monitori npr.)....
Vec su umrsili konce nekim ozbiljnim igracima koji su ih potcenili. Ne bi me cudilo da za par godina budu rame uz rame sa C/N. Ne treba se zaletati sa ozbiljnijom kupovinom, treba ipak da preleze decije bolesti.
Sta je ovo, dozvoli, sta je ovo sine, a uz to i ne radi?

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Februar 21, 2010, 08:41:23 posle podne »
Malo zdrave konkurencije neće škoditi konzumentima :)Mada,ova cena mi malo smeta.Kao potrošač bih se uvek pre opredelio za foto brend i uzeo mnogo hvaljeni Canon G11 za isti novac.
Kad smo već kod noviteta video sam juče na DPREVIEW gomilu noviteta koje sprema SIGMA,pa ako Ljuba ima neke informacije mogao bi da ih podeli sa nama u temi objektivi!?
« Poslednja izmena: Februar 21, 2010, 10:18:55 posle podne od strane neo »

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #6 poslato: Februar 21, 2010, 08:43:39 posle podne »
Video sam i ja na DP, ali treba sesti i prevesti sve, i sazeti samo ono najbitnije, a nema se vremena...   ;)

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Februar 21, 2010, 09:10:20 posle podne »
... a nema se vremena...   ;)
Intuicija mi govori da će se u narednih nekoliko dana ipak naći vremena ;D

Van mreže Zarko Silic

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Februar 22, 2010, 02:16:49 pre podne »
Pazite:

ima jos jedan problem. Ne bas mali.

Da bi Samsung preuzeo jedan deo kompakt foto trzista od, recimo Canona, nije dovoljno da napravi kvalitetan aparat vec takav aparat mora biti bolji i to ne malo bolji. Pored toga mora biti i jeftiniji, a sve to uopste nije ni najmanje lako.

Posmatrano iz ove perspektive to je skoro nemoguce.
« Poslednja izmena: Februar 22, 2010, 02:18:21 pre podne od strane Zarko Silic »

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #9 poslato: Februar 22, 2010, 01:01:17 posle podne »
Slazem se, ali znas da kada se zapocinje neki novi ozbiljan posao, uglavnom se racuna na to da ce se prvih par godina raditi u minusu, ili u najboljem slucaju na "pozitivnoj nuli", a Samsung ima novca da izdrzi taj tempo neki duzi period, jer se nafatirao para poslednjih godina u proizvodnji memorija, i generalno hardwera. Da se razumemo, za mene je Canon bar dve klase ispred, ja samo predvidjam da ce se to rastojanje uskoro smanjiti ako "japanci" ne zapnu jos jace.
Uopste me ne bi zacudilo da za nekoliko godina vidimo ovakve i slicne kompakte sa FF senzorima. Proizvodjaci su shvatili da od trke za Megapikselima nema nikakve vajde, pa se sad vise daje akcenat na povrsinu senzora i kvalitet optike, sto naravno i rezultuje kvalitetnijom fotkom.
« Poslednja izmena: Februar 22, 2010, 01:05:27 posle podne od strane Crni_bombarder »

Van mreže Zarko Silic

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Februar 22, 2010, 09:22:30 posle podne »
FF u kompaktu mi necemo doziveti. Kompakti vec i ovakvi kakvi su previse supstituisu dSLR bracu. Ubacivanjem FF ovo bi se dodatno pojacalo pa cisto sumnjam da ce se bilo koji ozbiljniji proizvodjac odreci tog dela kolaca odnosno dela koji pripada u bar 20% slucajeva amaterskim prostorima.
Prevelika je zarada na objektivima da bi je se odrekli tek tako.

Kompakti kao sto su na primer G11 i S90 u velikoj meri (u , da ne prreteram, 80% slucajeva) uspesno zamenjuju dslr.
« Poslednja izmena: Februar 22, 2010, 09:24:46 posle podne od strane Zarko Silic »

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #11 poslato: Mart 05, 2010, 12:03:27 pre podne »
Evo ih i prvi semplovi, ali sve je ovo jos shturo za neki objektivniji zakljucak:  http://www.engadget.com/photos/samsung-tl500-hands-on/#2729664

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Mart 05, 2010, 03:45:13 posle podne »
Na semplovima sam primetio da aparat na objektivu ima natpis Dual Image Stabilization .Primetio sam da se kod gotovo svih novih kompakt modela ta dupla stabilizacija ističe kao neka velika vrlina.Nisam siguran u čemu je ta stabilizacija dupla?Pretpostavljam da ima optičku stabilizaciju,pa mi nije jasno koju još stabilizaciju može da ima ???Verovatno se radi o marketinškom triku!?

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #13 poslato: Mart 05, 2010, 04:09:46 posle podne »
Ovda druga se odnosi na "high ISO" koji omogucava velike brzine zatvaraca. Pitanje je sada koliko shuma na fotkama to donosi.

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
Samsung TL500 (EX1) sempl galerija
« Odgovor #15 poslato: Jun 07, 2010, 05:35:13 posle podne »
Evo konacno i neke ozbiljnije galerije fotki sa ovim kompaktom, danas je postavljeno na DP:

http://dpreview.com/news/1006/10060703samsungtl500gallery.asp

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
« Odgovor #16 poslato: Jul 11, 2010, 01:03:00 posle podne »
Osvanuo je na DP i kompletan test ovog kompakta: http://dpreview.com/reviews/samsungtl500/
Ukratko, u delu testa gde je poredjenje sa S90, G11 i LX3, kada su fotke na visokim ISO vrednostima u pitanju, sva tri spomenuta modela su dala prilicno izjednacene rezultate (prijatno me iznenandio LX3), ali i znacajno bolje od ovog Samsung modela. To moze da znaci samo jedno, da je Samsung na pravom putu, ali da ima jos dosta, dosta da uci i da se trudi, ne bi li sustigao vodecu konkurenciju.
« Poslednja izmena: Jul 11, 2010, 07:25:08 posle podne od strane Crni_bombarder »