Autor Tema: Sredstva za čišćenje  (Pročitano 6826 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
  • Pol: Muškarac
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
Sredstva za čišćenje
« poslato: Februar 06, 2010, 05:31:57 posle podne »
Pozdrav svim članovima foruma!
   Pre nego što postavim prvo pitanje red nalaže da napišem par reči o sebi.Kako se sve sporije trči,a sve više maši(a i leđa otkazuju) na basketu i fudbalu reših da se vratim dečačkoj ljubavi-fotografiji.U fotografiji sam na početku,amater početnik,a ambicije u vezi iste su da mi postane hobi. Od opreme posedujem canon eos 1000d sa kit objektivom.
    Kako sam aparat predstavlja sofisticiranu kombinaciju optike i hardvera moja dilema je u vezi održavanja opreme.Mene interesuje šta jedan prosečan korisnik treba da poseduje od sredstava za čišćenje optike i tela fotoaparata?Šta sve treba čistiti i koliko često?Unapred hvala na odgovorima!   

Van mreže Crni_bombarder

• Administrator
  • Veteran
    • Pogledaj profil
    • PcFoto.Biz
Odg: Sredstva za čišćenje
« Odgovor #1 poslato: Februar 06, 2010, 06:10:52 posle podne »
Pozdrav, toplo ti preporucujem da ciscenje senzora (ako si na to mislio) prepustis ljudima u servisu koji znaju svoj posao, ali to ti nece trebati toliko cesto, mozda jednom godisnje ako cesce koristis aparat, a i jos redje ako ne skidas taj 18-55 IS sa EOS 1000D.
Prava oprema za ciscenje senzora je mozda i skuplja od tvog aparata, a one jeftine cetkice i pumpice ako se ne koriste kako treba cesto znaju da naprave jos veci problem. Npr., ako se nahvata sitna prasina i krenete da je skidate pumpicom, nekad se desi da se ona jos vise zalepi za senzor, pa ljudi onda krecu da razmazuju sa nekim cetkicama i slicno, i opet na kraju sve zavrsi u servisu, samo sto sada serviser ima znatno vise posla da ocisti sve kako treba, i naravno razloga da sve to naplati skuplje.
Pozovi "Pixel Plus" na 011/3392-844 pa se raspitaj vise oko tog ciscenja Canona.
A neko spoljasnje ciscenje kucista, nemoj tome da pridajes previse znacaja, obicna, malo vlazna, magicna krpa ce biti dovoljna.
p.s. Nema potrebe da nosis aparat na ciscenje senzora dok god ne uocis velike tamne fleke na fotkama, i pocnu da te iritiraju.
« Poslednja izmena: Februar 06, 2010, 06:13:42 posle podne od strane Crni_bombarder »

Van mreže Zarko Silic

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 06, 2010, 06:50:47 posle podne »
Mene interesuje šta jedan prosečan korisnik treba da poseduje od sredstava za čišćenje optike i tela fotoaparata?Šta sve treba čistiti i koliko često?Unapred hvala na odgovorima!  

Treba da imas samo magicnu krpu i nista vise.
Isto tako treba da sto manje cisti, a sto vise slika.
« Poslednja izmena: Februar 06, 2010, 11:49:17 posle podne od strane Zarko Silic »

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 06, 2010, 11:21:37 posle podne »

Treba da ima samo magicnu krpu i nista vise.
Isto rako treba da sto manje cisti, a sto vise slika.
[/quote]
Znači manje glancaj više slikaJ!!  ;D
Hvala na odgovorima

Van mreže Hornet

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 07, 2010, 12:23:13 pre podne »
S obzirom da poseduješ samo kit objektiv, znači da isti nemaš razloga da skidaš sa tela. Odatle sledi da prašina na senzoru nebi trebalo mnogo da te brine... To naravno ne znači da ne trebaš da uložiš u nove objektive (bar neki normalac za početak).
A kad dođe vreme za čišćenje servis je mudra opcija.

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Februar 07, 2010, 02:19:51 posle podne »
S obzirom da poseduješ samo kit objektiv, znači da isti nemaš razloga da skidaš sa tela. Odatle sledi da prašina na senzoru nebi trebalo mnogo da te brine... To naravno ne znači da ne trebaš da uložiš u nove objektive (bar neki normalac za početak).
A kad dođe vreme za čišćenje servis je mudra opcija.

U celoj priči oko održavanja najviše me je zbunilo tehničko uputstvo,a realnost najčešće nema veze sa uputstvima....U svakom slučaju razjasnili ste mi dileme u vezi toga!!
A u vezi objektiva tek imam hiljadu i jednu dilemu ??? ali ne bih da idem u off ove teme.
Normalac bi u svkom slučaju doboro došao!

Van mreže Hornet

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Februar 07, 2010, 03:35:55 posle podne »
Samo ti otvori novu temu, a znalci... pa ima ih već dosta ovde  ;)